Elke dag kunnen we nieuws lezen over weer een malware (lees: virus) uitbraak. Is het niet de beste oplossing om het gebruik van Internet af te schaffen? Ja, laten we dat doen! Dan zijn we van al dit soort problemen af. Dat zou een oplossing kunnen zijn, echter is dat in de praktijk niet haalbaar. Heel veel diensten worden aangeboden via het Internet, we kunnen ons het dagelijks leven niet meer voorstellen zonder het Internet. Vele functies in het bedrijfsleven hebben Internet ook nodig om te kunnen komen tot de informatie die men nodig heeft. En wat zou dit betekenen voor je privé situatie. Kun jij zonder het Internet?
Drie grootste oorzaken van besmetting
Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software. Het woord is een samenvoeging van het Engelse malicious software (kwaadwillende software).
- De grootste oorzaak van een malwarebesmetting is door gaten in software. Deze gaten kunnen via een exploit misbruikt worden en zo kan men de computer infecteren;De gebruiker kan zelf ook de oorzaak zijn van een malware-infectie door het bezoeken van adult sites, cracksites en sites met gratis mp3’s. Het gebruik van een USB-stick en andere removable media kunnen ook een malware-infectie veroorzaken;Door gratis software zoals spyware of adware te installeren kan men ook risico lopen op een malware-infectie.
Wat kunnen we tegen malware doen?
Elk device met toegang tot het Internet zal dagelijks moeten worden voorzien van de nodige updates. Dit zal centraal geregeld moeten zijn. De meeste gebruikers kunnen en willen hier niets mee te maken hebben. Hiermee ben je echter nog steeds niet 100% beveiligd tegen een vorm van malware (Worm virus, Trojan Horse, botnet).
Awareness creëren
Wat nog belangrijker is dan de technische maatregelen, is de awareness van de gebruiker. Gebruikers willen vaak niets te maken hebben met de beveiliging van hun computer of laptop. Echter als men de gebruikers op een praktische manier uitlegt wat de gevaren kunnen zijn of hoe hun eigen privé data gestolen kan worden, zal voor menigeen de ogen geopend worden. Deze awareness zal de veiligheid vergroten, zodat ook bij het gebruik van Internet men zich zal afvragen waarom een melding op het scherm verschijnt. Vervolgens wordt 2x nagedacht en niet zomaar op ‘Ja’ geklik. Zo zijn we weer een stapje verder.
Techniek heeft zijn beperkingen, maar als we de mens, onze medewerkers, er zelf bij betrekken zorgt dat ervoor dat we met zijn allen weer een stukje veiliger kunnen surfen.